Η σημασία της διατροφής πρωί - μεσημέρι - βράδυ.
Πρωί
Δεν χρειάζεται απόδειξη ότι η σωστή διατροφή, το πρωί, συμβάλλει στο δείκτη ευφυΐας και την ικανότητα μάθησης. Όλες οι σχετικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι μεταξύ παιδιών που έχουν πάρει ένα πλούσιο πρωινό και παιδιών που μένουν νηστικά ή έχουν φάει κάτι πρόχειρο το πρωί, η διαφορά είναι σημαντική.
Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η απόδοση των παιδιών που δεν έχουν καταναλώσει ένα καλό πρωινό μειώνεται ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα της ώρας.
Αυτό οφείλεται απλά στην ποιότητα και την ενέργεια που κρύβουν οι διάφορες τροφές. Έτσι, είναι προφανές ότι ένας καλός συνδυασμός τροφών που έχουν ποιότητα και πολύ ενέργεια θα φέρει ασφαλώς και το ανάλογο αποτέλεσμα.
Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε τι που τρώμε και βάζουμε στον οργανισμό μας δεν έχει αποτέλεσμα μόνο στη γευστική μας απόλαυση αλλά και στη χημική διαδικασία που θα ακολουθήσει .
Ο οργανισμός μας, έχει ανάγκη από όλα τα θρεπτικά συστατικά. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα πρέπει να έχουν τη θέση που τους ανήκει στη διατροφή.
Απαραίτητο στο πρωινό είναι το γάλα αλλά πρέπει να συνοδεύεται από δημητριακά και μέλι για αποδώσει τα μέγιστα.
Εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να είναι:
χυμός φρούτων που στύβονται στο σπίτι, ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο και μέλι, σταφιδόψωμο, κουάκερ, βρασμένο σιτάρι, ανάλατοι ξηροί καρποί, βρασμένο αβγό, μούσλι.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επίσης ότι αυτά που βρίσκουμε στις καντίνες των σχολείων και αλλού δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις τροφές που φτιάχνουμε στο σπίτι ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και επιζήμια λόγω του ότι έχουν λίγα θρεπτικά συστατικά πολύ λίπος, ζάχαρη και χημικά πρόσθετα.
Μεσημέρι
Το κάθε γεύμα πρέπει να είναι ελαφρύ και απλό. Θα έχετε ακούσει ότι ένα βαρύ γεύμα φέρνει υπνηλία. Αυτό είναι φυσικό μιας και συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα αίματος στο στομάχι και «αφαιρείται» από τον εγκέφαλο. Επίσης πρέπει να μασάμε την τροφή πολύ καλά ώστε να βοηθούμε την πέψη και να μην πίνουμε πολλά υγρά τα οποία δυσκολεύουν τη δράση των πεπτικών υγρών στο στομάχι. Καλό είναι να πίνουμε νερό 5 - 10 λεπτά πριν την έναρξη του γεύματος - ώστε να μη διψάμε μετά - και κατά τη διάρκεια του γεύματος έως και μία ώρα από ελάχιστο έως καθόλου.
(Καφές)
Ο καφές λειτουργεί ανασταλτικά στην ποιότητα του ύπνου γιατί διεγείρει την υπερέκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας με συνέπεια να μην επιτρέπει στο σώμα να πέσει σε ένα βαθύ ύπνο.
(Σοκολάτα)
Ένα κομματάκι σοκολάτας υγείας κατά την ώρα που γράφετε διαγώνισμα κάνει καλό.
Αν θέλετε να έχετε ενέργεια κατά μήκος της ημέρας καταναλώστε τροφές που απελευθερώνουν ενέργεια σταδιακά. Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το ρύζι, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα φρούτα, κρέας κόκκινο και άσπρο, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά και όσπρια.
Βράδυ
Το βραδινό θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να καταναλώνεται σχετικά νωρίς.