Επικαιρότητα
Κόβονται θέσεις εισακτέων και σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ
Υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων απαιτούν τα τμήματα Μουσικής Επιστήμης
Σε μείωση των εισακτέων για τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας προχωρεί το υπουργείο Παιδείας, ενώ την ίδια στιγμή «κόβονται» από το μηχανογραφικό δελτίο αρκετά τμήματα.
Μετά την περσινή σημαντική μείωση που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας στον αριθμό των εισακτέων, φέτος, θα υπάρξει νέο «ψαλίδι» στις θέσεις που οδηγούν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει μείωση των θέσεων ακόμη και σε κεντρικά τμήματα (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και ιδίως σε όσα υπάρχει μικρός αριθμός μόνιμου διδακτικού προσωπικού.
Εκτός όμως από τις λιγότερες θέσεις, οι φετινοί υποψήφιοι θα βρεθούν μπροστά και σε άλλη μία ανατροπή, καθώς αρκετά τμήματα δεν θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο. Πρόκειται για σχολές που τα τελευταία χρόνια παραμένουν στα... αζήτητα από τους υποψηφίους και τμήματα τα πτυχία των οποίων δεν έχουν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Η πρόταση που έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου στις 15 Φλεβάρη, οπότε και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το ποσοστό της μείωσης των εισακτέων αλλά και τον αριθμό των τμημάτων που δεν θα συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας τόνισε στο «Έθνος» ότι τα κριτήρια για τη φετινή μείωση των εισακτέων θα είναι ο αριθμός του μόνιμου διδακτικού προσωπικού ανά τμήμα αλλά και οι υποδομές. Η ίδια πηγή ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, λέγοντας ότι εάν ένα τμήμα Λογιστικής έχει δύο μόνιμους καθηγητές και εισάγονται 400 φοιτητές, είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει δραστικό «ψαλίδισμα» των θέσεων. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, φαίνεται να «σώζονται» από τη μείωση θέσεων πρωτοκλασάτες σχολές κεντρικών ιδρυμάτων, όπως Νομικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Οικονομικές. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει μικρή μείωση σε τμήματα τα οποία οδηγούν σε θέσεις του δημόσιου τομέα, εξαιτίας των λιγοστών προσλήψεων που θα γίνονται εφεξής.
Όσον αφορά τα τμήματα που θα... κοπούν από το μηχανογραφικό, αφορούν κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας με χαμηλή ζήτηση και μικρό ποσοστό αποφοίτησης των σπουδαστών τους. Δεν αποκλείεται ωστόσο σε αυτά να προστεθούν και κάποια τμήματα των ΑΕΙ. Οι νέες μειώσεις, πάντως, στον αριθμό των εισακτέων θα φέρουν σε δυσχερή θέση χιλιάδες υποψηφίους, καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με ακόμη σκληρότερο ανταγωνισμό.
Με «οδηγό» την περσινή χρονιά
Την περσινή χρονιά το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει 10.250 λιγότερες θέσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ είχαν «κοπεί» από το μηχανογραφικό δελτίο 24 τμήματα των ΤΕΙ και ένα των ΑΕΙ.
Ειδικότερα, είχαν διατεθεί 66.400 θέσεις για τη γενική σειρά και 8.040 θέσεις για τις ειδικές κατηγορίες εισακτέων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.). Συνολικά δηλαδή οι θέσεις ήταν 74.440 από 84.690.
Όσον αφορά τα τμήματα που «κόπηκαν» από το μηχανογραφικό δελτίο, αφορούσαν γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονταν με Τουριστικές Επιχειρήσεις, Ιχθυοκομίας - Αλιείας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, Υδατοκαλλιεργειών κ.λπ.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ποιοι υποψήφιοι αποκλείονται από τα «ειδικά τμήματα»
Τα τμήματα των ΑΕΙ τα οποία εμφανίζουν ιδιαιτερότητες ως προς την εισαγωγή παρουσιάζει σήμερα το «Έθνος - Παιδεία» προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι μαθητές της Γ' Λυκείου να είναι επαρκώς πληροφορημένοι στην περίπτωση που ενδιαφέρονται γι' αυτά.
Το πρώτο είναι το Τμήμα Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στο οποίο εισάγονται μόνο Πυρονόμοι, Αρχιπυροσβέστες και Πυροσβέστες που υπηρετούν στο Σώμα της Πυροσβεστικής.
Συμπληρωματικά όσοι ενδιαφέρονται για τα Τμήματα:
Λογοθεραπείας, πρέπει να γνωρίζουν ότι στα Τμήματα αυτά δεν μπορεί να φοιτήσει όποιος παρουσιάζει κώφωση- βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου-άρθρωσης ή παθολογική φωνή. Οσοι εισάγονται στα Τμήματα αυτά υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του Τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μία από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το συγκεκριμένο Τμήμα.
Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οφείλουν βάσει του καλλιτεχνικού χαρακτήρα που διέπει τη φύση των οικείων Σπουδών να διαθέτουν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, στις ακόλουθες ανά Κατεύθυνση Ειδικεύσεις:
1. Ευρωπαϊκής (κλασικής) Μουσικής: Μονωδία, Πιάνο, Ακορντεόν, Κιθάρα, Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο, Όμποε, Φλάουτο, Κλαρινέτο, Φαγκότο, Σαξόφωνο, Κόρνο, Τρομπέτα, Τρομπόνι, Τούμπα, Κρουστά, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές.
2. Βυζαντινής Μουσικής: Ερμηνεία και Εκτέλεση Ψαλτικής, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές.
3. Ελληνικής Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής: Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική, Ποιητική (Τέχνη της Σύνθεσης - Μελοποιία - Ποίηση στην Παραδοσιακή Μουσική), Δημοτικό Τραγούδι - Φωνητική Εκτέλεση, Έγχορδα (Λύρα / Βιολί), Αυλός (Κλαρίνο / Καβάλι / Νέι / Φλογέρα / Ζουρνάς / Ασκαυλός), Νυκτά (Κανονάκι / Ούτι / Λαούτο / Ταμπουρά / Τρίχορδο Μπουζούκι), Χάλκινα Πνευστά (Τρομπόνι / Κορνέτα / Τρομπέτα), Κρουστά, Σαντούρι, Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές
4). Σύγχρονης Μουσικής: Σύνθεση, Ακορντεόν.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Κατευθύνσεις, τις Ειδικεύσεις καλλιτεχνικών γνωστικών αντικειμένων και το διδακτικό προσωπικό, υπάρχουν στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος (τηλ. 2310-891281 ), καθώς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: www.uom.gr
Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρέπει να γνωρίζουν ότι το Τμήμα παρέχει πτυχία στις εξής κατευθύνσεις:
1) Μουσική Σύνθεση
2) Μουσική Εκτέλεση
3) Μουσικές Επιστήμες
Ο υποψήφιος που επιθυμεί να ακολουθήσει την κατεύθυνση της Μουσικής Εκτέλεσης, προκειμένου να αποκτήσει πτυχίο με ειδίκευση σε κάποιο μουσικό όργανο, στη μονωδία ή στη μουσική διεύθυνση, οφείλει να διαθέτει επαρκές επίπεδο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων στο αντικείμενο που σκοπεύει να επιλέξει.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το Τμήμα αυτό όποιος δεν έχει κατακτημένο ήδη ένα καλό επίπεδο μουσικής δεξιοτεχνίας σε κάποιο από τα ελληνικά λαϊκά παραδοσιακά όργανα.
Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος αυτού καλύπτει το πρώτο σκέλος των Τουρκικών Σπουδών και δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη για να καλύπτει και το σκέλος των Ασιατικών Σπουδών. Οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών πρέπει να γνωρίζουν ότι υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι. Ειδικά δε στα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών δεκτοί γίνονται μόνο άρρενες υποψήφιοι.
Εισαγωγή χωρίς εξετάσεις
Κάθε χρόνο εισάγονται στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις (σε ποσοστό 5%) ένας μεγάλος αριθμός υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, αρκεί να έχουν αποκτήσει το απολυτήριο του Λυκείου. Οι ασθένειες οι οποίες γίνονται «δεκτές» είναι πάρα πολλές και καλό θα είναι οι ενδιαφερόμενοι για τα ΑΕΙ να το έχουν υπόψη τους για την περίπτωση που ανήκουν σε κάποια κατηγορία, αφού ο νόμος τους δίνει αυτήν τη δυνατότητα.
Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων για κάθε Τμήμα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό 5%, η εισαγωγή θα γίνει με κριτήριο τον μέσο γενικό βαθμό του απολυτηρίου από το Λύκειο (ανεξάρτητα από το αν για την απόκτησή του οι μαθητές αυτοί εξετάστηκαν στα αντίστοιχα μαθήματα σε εθνικό επίπεδο ή σε επίπεδο σχολικής μονάδας) κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας και σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγηθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι με βάση το έτος γέννησής τους.
Οι υποψήφιοι των παρακάτω αναφερόμενων κατηγοριών εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης πλην του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και των Τμημάτων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ποσοστό 5%, εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο Σχολείο της ημεδαπής ή αλλοδαπής: τυφλοί, με μειωμένη οπτική οξύτητα (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%), κωφοί, κωφάλαλοι, πάσχοντες από μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, πάσχοντες από συγγενή υδροκεφαλία με μόνιμη τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (shunt), συνοδευόμενη και από άλλες διαμαρτίες, όπως αραχνοειδής κύστη με φαινόμενα επιληπτικής κρίσης, πάσχοντες από μυϊκή δυστροφία Duchenne, από βαριά αγγειακή δυσπλασία του εγκεφαλικού στελέχους, από κακοήθεις νεοπλασίες, από το σύνδρομο του Bund CHIARI, από τη νόσο του Fabry, από βαριά ινοκυστική νόσο (παγκρέατος, πνευμόνων), από σκλήρυνση κατά πλάκας, από βαριά μυασθένεια θεραπευτικώς αντιμετωπιζόμενη με φαρμακευτική αγωγή κ.ά. Όλες τις ασθένειες μπορείτε να τις δείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ: «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Να «παγώσει» η εκλογική διαδικασία σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, οπότε και θα εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή των πρυτάνεων εναντίον διατάξεων του νόμου-πλαίσιο ζήτησε η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.
Την ίδια στιγμή την απόφασή του να εφαρμόσει τον νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να αίρει τις διαφωνίες επί ορισμένων διατάξεών του, τις οποίες θεωρεί αντισυνταγματικές, ανακοίνωσε το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ. Σε χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να εγκρίνει τους εκλογικούς καταλόγους που θα παραδοθούν στην Οργανωτική Επιτροπή Εκλογών για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος, μαζί με τις 15 σφραγίδες που απαιτούνται για το έργο των εφορευτικών επιτροπών.
Παράλληλα, αποφάσισε να δημιουργήσει ειδικό τμήμα στην Κεντρική Ιστοσελίδα του Ιδρύματος, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση στην οποία θα αναρτώνται πληροφορίες για τη διεξαγωγή των εκλογών και να αναρτήσει σε αυτήν τη θέση τον πίνακα των έως τώρα υποψηφιοτήτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής, οι εκλογές ορίστηκαν για τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ ανοιχτό κατά τη διοίκηση του ΑΠΘ παραμένει το ζήτημα του αριθμού των υποψηφιοτήτων, καθώς αναμένεται η απάντηση του υπουργείου Παιδείας στο ερώτημα περί ορισμού νέας καταληκτικής προθεσμίας υποβολής τους, μετά τη μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ